top of page
Search

Zijn zoetstoffen echt zo slecht?

Nog niet zo lang geleden kwamen zoetstoffen voor de zoveelste keer negatief in het nieuws. Een artikel in VRT NWS luidde als volgt: WHO labelt aspartaam als "mogelijk kankerverwekkend". Je zou spontaan al schrik krijgen van je cola zero of yoghurtje met zoetstoffen, niet?

Wel, die schrik is echt NERGENS voor nodig.

Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid is er geen probleem met het gebruik van zoetstoffen in normale hoeveelheden.

Handig om te weten is wel dat wanneer je veel zoetstoffen eet, je ook meer zin krijgt in zoete dingen.


Ik zou ook niet zeggen dat zoetstoffen plots gezond zijn. Ze brengen namelijk geen toegevoegde (voedings)waarden aan. Maar dat maakt ze daarom niet ongezond!


Kan je er nu te veel van ‘eten’?

De hoeveelheid voedingsmiddelen, bijvoorbeeld frisdrank, die je kan eten of drinken zonder de ADI (= aanvaardbare dagelijkse inname) te overschrijden is afhankelijk van jouw lichaamsgewicht en van het voedingsmiddel zelf en de zoetstoffen gebruikt in dit voedingsmiddel.


Een studie van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid schreef dat de Belgische bevolking geen risico loopt op blootstelling aan zoetstofniveaus die de vastgelegde ADI overschrijden. Wat wil zeggen dat de kans klein is dat een gewone belg 'te veel' zoetstoffen kan eten.

En die stelling geldt zelfs ook voor kwetsbare subgroepen zoals mensen met diabetes. Dit is opmerkzaam want diabetici eten vaak meer voedingsmiddelen met zoetstoffen, aangezien hen aangeraden wordt suiker te vervangen.


Een voorbeeld om de term ADI wat duidelijk te maken:

Een blikje cola light bevat ongeveer 48mg aspartaam en 50mg acesulfaam. Stel we passen dit toe op een persoon van 60 kilogram:

Door het drinken van 1 blikje (33cl) cola light, heeft hij/zij 2% van de ADI van aspartaam op en 9% van de ADI van acesulfaam. Dit is dus zeer weinig.

Pas bij een consumptie van 3 liter cola light door een persoon van 60kg wordt de ADI voor acesulfaam overschreden. 3 LITER! Veel mensen kunnen niet eens zoveel water drinken op 1 dag. Laat staat 3 liter cola light. Dus angst voor zoetstoffen is niet nodig.


Conclusie van heel dit verhaal: zoetstoffen zijn niet slecht of schadelijk (zolang de ADI niet overschreden wordt). Het lost uiteraard ook geen gezondheidsproblemen op, maar dit is ook niet het doel van zoetstoffen. Zoetstoffen zijn handige alternatieven voor suiker. Voor iedereen.

Er zijn wel 2 redenen om niet te overdrijven met zoetstoffen:

  • ADI

  • Drang naar zoet beperken

Zoetstoffen zijn dus niet schadelijk en passen perfect in een evenwichtig eetpatroon (zolang je er niet mee overdrijft).


Vond jij dit artikel interessant of heb je nog vragen? Laat het me weten in de reacties!


32 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page