Speltbrood, speltpasta, speltwraps ... Alles vind je bijna in speltvorm tegenwoordig. Is dit dan zoveel gezonder dan gewone volkoren tarwevarianten?
Wel nee. Als je graag bij deze graanproducten een voedzamere keuze wilt maken, dan is het interessant om te gaan kijken naar het vezelgehalte.
Vezels hebben tal van voordelen:
- vlottere stoelgang
- betere verzadiging
- positief effect op cholesterol in ons bloed
We willen dan ook, wanneer we een voedzame keuze willen maken op gebied van brood, pasta, wrap, ..., dat dit voedingsmiddel veel vezels bevat.
In onderstaande voorbeeldjes ga ik broodsoorten met elkaar vergelijken, maar je kan het verhaal zeker doortrekken naar pasta's en wraps.
Stel we vergelijken gewoon wit brood met bruin brood (2 tarwebroden):
Dan zien we dat het wit brood vrij laag is in vezels en het bruine brood al iets meer vezels bevat.
Wanneer we dat bruine brood dan met een volkoren variant gaan vergelijken:
Dan zien we dat volkoren brood bijna dubbel zoveel vezels heeft dan het bruine brood. Indien je dat dan even terug vergelijkt met een wit brood, is dit een heel groot verschil.
Volkoren brood krijgt dus wel degelijk de voorkeur wanneer we naar het vezelgehalte kijken.
Heeft speltbrood dan ook zoveel vezels als een volkoren tarwebrood?
Nee, het vezelgehalte van een speltbrood is ongeveer terug gelijkaardig aan een gewoon bruin brood.
Ik wil hier zeker niet mee aankaarten dat je geen speltbrood mag eten. Ik wil jou wel duidelijk maken dat je zeker geen speltbrood moet gaan eten uit de overtuiging dat dit de meest voedzame keuze is. Wil je een voedzamere keuze maken? Ga dan wat vaker voor een volkoren brood.
Heb je het niet zo met die vezelrijke broden?
Geen probleem, je kan er ook voor kiezen om wat meer vezels aan je broodbeleg toe te voegen. Beleg je boterham bijvoorbeeld met wat fruit of groenten. Of eet er een soepje bij of wat snoepgroenten 'on the side'.
Vond je dit een interessante blogpost? Geef dan zeker een like of schrijf een reactie!
Lieve groetjes,
Tatjana
Zeer interessant! Weer wat bijgeleerd!